Kita x-change link ye..Mekasih ^_^

Followers

Monday, April 4, 2011

Kesian My Lil Dotter Demam

Hari ni baru An masuk kerja..Cuti dari rabu lepas.Inipun kerja rasa berat hati nak tinggalkan si kecil itu :(..Alhamdulillah selepas 4 hari demam my lil dotter dh sembuh sepenuhnya ^_^..

Demam panas on off..suhu antara 38darjah hingga 40 darjah..panaskan..boleh katakan setiap hari sepanjang demam tu bawa jumpa doktor yang berlainan..kesian tengok dia.menangis je..huuu ibu dia pun rasa nak menangis!Ubat yang masuk kat bontot dh 3 kali masuk..sebab suhu terlalu panas..risau yang amat, dalam hati berdoa minta dijauhkan perkara yang lebih teruk.(An risau kalau anak An terkena sawan demam) :(

Tilam jangan cakaplaaaaa memang basah lencun dek air..basahkan kepala badan dia bila suhu panas..habis badan anak berbau air asam jawa..orang katakan air asam jawa boleh meredakan suhu badan..Adik An yang bagi petua tu..alhamdulillah..ada keberkesanannye..disamping ubat doktor diberi ikut jadual.

Tapi perkara yang paling menyakitkan hati an sewaktu tempoh anak An demam ialah bila bawa my lil dotter ke klinik kerajaan..sebenanrnye dh jumpa doc swasta n pakar kanak2dah.Hari ke-3 badan anak An masih lg on off demamnye walaupun dh bagi makan ubat.so cubalah bawakkan jumpa doktor kerajaan.Doktor suruh ambil darah untuk buat ujian denggi.Ok an n en.suami setuju la..1st nurse cucuk jarum tapi tak jumpa urat darah,darah tk keluar,ok fine..datang lg sorang pegawai lelaki pulak cucuk tak jugak jumpa!eiiiiiiiii geram betulllllllll my lil dotter dh terjerit jerit kesakitan..tak profesional langsung!kali ketiga diorang terpaksa suruh doktor yang cucukkan,dan akhirnya dapat jugak darah tu..yang tak tahannya bila kita mak ayah dia sendiri tengok anak sendiri kena cucuk sana sini tapi tk dapat hasil..sampai tak ada suara anak An menangis dah :(Sekali peralatan makmal pulak rosak!aishh apelaaaaaaa ko tak check awal2!dah lah susah payah sakit nye anak An untuk apatkan darah tu..Doc sana suruh pergi ke pej.kesihatan yang lain n bahagian yg sana pun telah dimaklumkan akan kedatangan kami.

An dan en.suami mengejar masa sebab dh dekat waktu klinik tutup,sekali sapai sana memang tk sempat la klinik dah tutup..jumpa kakitangan klinik sana..Ada sorang tuh boleh lagi laaa kan cakap baik2 blh terima..sorang lagi tuh pulak mcm monyet jerk! ha kan dh kena monyet dgn An..Ada ke suruh buang darah anak An tu pasal dah tak boleh buat ape2 dan dah tak ada guna sebab dah habis waktu kerja..Apa lagi kena hambur dek en.suami..mesti la marah kan bila kakitangan tuh bagi jawapan macam tu..Padan muka ko..cubalah cakap dengan cara yang baik....dah sakit2 anak kena cucuk sana sini takkan nk buang macam tuh aje!..

Sebab tak nak bazirkan darah tu,En.Suami hantar An dan anak pulang dulu dan dia ambil motor terus pecut ke GH untuk dapatkan result ujian darah...memang laju giler la An rasa my hubby pecut motornye..sepatutnye perjalanan 40min dia dah blh sampai dalam 20 min dia kata dah sampai..aishhhhhh maunye pn.isteri tak risaukan!Alhamdulillah result ok..Emm kami memang ada rasa terkilan berhubung dengan klinik kerajaan yang kami pergi dat day..Sadis!

2 comments:

aLeen aVriL said...

Salam An….
Kesiannya baby sakit ye…
Alin pon sama jugk…baby baru lepas demam panas jugak. Since selasa dia demam. Suhu sama mcm bb An.
40’c… Doctor pon ada ckap klu lmbat bawak dtg clinic memang dah kene sawan.
Bile dah kene sawan dah tentu cacat
Tkejot dgr mcm tuh.

Naseb cepat.
Btau asben maklum lah dia kan dekat trgganu.
Dia dah mula riso2 xbole bt keje.
Malam tuh dia memang merengek je. Sama lah jugak alin pon tarok air asam jawa jugak.
Bkesan.

Alhamdulillah dia dah beransur pulih da…..
Cuma batuk dia still ada lg.
Alin still monitor suhu badan dia.
Sbb dia kalu malam badan dia panas, siang x pulak.
Tp still under control plak.


Eh macam dah buat 1 entri plak kat sini...

Sori ye Ann

Cahaya Aina said...

hahaha tk pe..ye ke kesian bb aleen jugak kan..baby aleen dh nk masuk baper bulan ye?sekarang macam mana dh ok belum bb?bb aina alhamdulillah dah sihat..n dah semakin aktif balik :)..emm itulah kan..klu kanak2 or bb demam panas memang kena berjaga jaga..harap anak2 kita sihat hendaknye kan..aminnn

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...